Καλώς ήρθατε! Welcome!

Καλώς ήρθατε στον προσωπικό μου ιστοχώρο! Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη! Μπορείτε να περιηγηθείτε και να συλλέξετε τις πληροφοριές που θέλετε, επιλέγοντας ένα σύνδεσμο από το μενού επιλογών που βρίσκεται στο δεξί μέρος αυτής της σελίδας. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Welcome to my personal blog! Thank you for visiting! You can find the information you need, by selecting the link you find interesting from the menu at the rigth side of the page. Please feel free to contact with me for any further information you might need.







Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αυτά τα χρήματα είναι για μένα; Προτάσεις και εκπαιδευτικά οφέλη από την αποταμίευση

Σήμερα στις μέρες «της οικονομικής κρίσης» είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά από μικρά την αξία της αποταμίευσης. Όμως πόσο εφικτό είναι όταν το μοντέλο του σημερινού ανθρώπου είναι ακριβώς το αντίθετο και σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένο; Φασούλι, φασούλι γεμίζει το σακούλι, αλλά καμιά φορά το σακούλι των μεγάλων είναι τρύπιο…
Όταν ένα παιδί μάθει από μικρό να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του αυτή η συνήθεια θα το ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή του. Το ίδιο συμβαίνει και με την αποταμίευση! Είναι μία συνήθεια που το εφοδιάζει με τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Άμα μπορεί και ελέγχει το μικρό χαρτζηλίκι του από παιδί, σίγουρα θα μπορεί να διαχειρίζεται και τα οικονομικά του ικανοποιητικά σαν ενήλικας. Αυτή η πρακτική συμβάλλει στην αυτονομία, στην υπευθυνότητα του παιδιού και όχι μόνο!
Η αποταμίευση ενός μικρού μέρους του χαρτζηλικιού του θα το βοηθήσει να αναπτύξει και τη μαθηματική του σκέψη. Μη ξεχνάμε ότι η αποταμίευση είναι μία πολύπλοκη μαθηματική πράξη με πολλές ευεργετικές συνέπειες. Για να μπορέσουμε να αποταμιεύσουμε χρειάζεται να επιστρατεύσουμε μαθηματικές γνώσεις όπως ταξινόμηση, σειροθέτηση, πρόσθεση και αφαίρεση. Χρειάζεται λοιπόν:
·        να καθορίσουμε πρώτα τις ανάγκες μας
·        να χωρίσουμε τις ανάγκες μας σε απολύτως απαραίτητες, σε απαραίτητες και σε λιγότερο απαραίτητες
·        να ξεχωρίσουμε τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε
·        να υπολογίσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες
·        και τέλος να υπολογίσουμε πόσα χρήματα μπορούμε να βάλουμε στον «κουμπαρά» μας και να σκεφτούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε στο προσεχή μέλλον.
Την επόμενη φορά που θα δώσουμε χρήματα στο παιδί μας μπορούμε να του πούμε ότι αυτά τα χρήματα είναι για σένα και μπορείς να βάλεις μερικά από αυτά στον κουμπαρά σου για να μπορέσεις να αγοράσεις ή να κάνεις κάτι αργότερα που δεν θα έχεις χρήματα. Συζητήστε μαζί του για τα πράγματα που θα ήθελε να κάνει ή να αγοράσει αλλά είναι λίγο ακριβά. Τονίστε του τη χαρά που θα νιώσει όταν καταφέρει να ολοκληρώσει τους στόχους του. Δίνοντας κίνητρα και εξηγώντας στα παιδιά την αξία της αποταμίευσης, τα βοηθάμε να αποκτήσουν οικομική συνείδηση, κάτι που θα τους κάνει σκεπτόμενους και ολοκληρωμένους ανθρώπους.